Nezaměstnanost v Řecku se v červenci vrátila na 12 procent

14.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 14. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku se v červenci vrátila na 12 procent z červnových 11,6 procenta, oznámil dnes řecký statistický úřad. Ekonomové čekají, že kvůli vládním úsporným opatřením, která mají snížit obří řecký státní dluh, se bude nezaměstnanost v zemi dál zvyšovat a vláda příští rok odhaduje její nárůst na 14,5 procenta.

Nezaměstnanost v Řecku je nyní téměř dva procentní body nad průměrem zemí eurozóny, kde byla její míra v červenci na 10,1 procenta. Loni v červenci činila míra nezaměstnanosti v Řecku 9,6 procenta.

Řecká vláda letos nastartovala program razantních úspor výdajů a zvýšení daní, aby splnila podmínky záchranného úvěru 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), který jí poskytla Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Kvůli negativnímu dopadu úspor zůstane řecká ekonomika v poklesu i příští rok, což bude třetí rok propadu po sobě.

"Vzhledem ke slabosti ekonomiky - propadu úrovně aktivity a rozsáhlým nevyužívaným kapacitám - očekáváme u nezaměstnanosti v příštích měsících další nárůst," řekl agentuře Reuters ekonom Diego Iscaro z firmy IHS Global Insight. Oslabování trhu práce bude domácnosti, které se musejí vyrovnávat s vyššími daněmi a inflací, odrazovat od výdajů, což bude ekonomiku dál podkopávat. Letos se čeká pokles hrubého domácího produktu země o čtyři procenta a příští rok o dalších 2,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK