Stávka ve francouzských rafinerií pokračuje,hrozí výpadky benzinu

17.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 17. října (ČTK) - Ve všech 12 francouzských rafineriích pokračovala o víkendu stávka, která zatím způsobuje jen omezené problémy. Svaz ropného průmyslu UFIP však upozornil, že pokud by stávková akce neskončila, mohly by pumpám začít docházet pohonné hmoty do poloviny týdne a vláda by musela sáhnout na nouzové rezervy. Dnes v noci mají navíc zahájit protestní akce řidiči nákladních vozů, kteří svými blokádami dokážou ochromit celou zemi.

Zatím bylo stávkou v rafineriích, která trvá od úterka, zasaženo 350 až 400 pump společnosti Total, což jsou však jen tři procenta všech čerpacích stanic v zemi, zatímco problémy letišť byly jen dočasné. Výpadky dodávek by se však mohly výrazně zhoršit, pokud by se nákladním dopravcům podařilo dnes v noci a v pondělí zablokovat hlavní silniční tahy. V úterý by situaci mohly dále zkomplikovat další plánované protesty proti důchodové reformě.

Podle vlády byl hrozící chaos na francouzských letištích, která kvůli stávce a protestům proti důchodové reformě nedostávala palivo pro letadla, už zažehnán. "Se zásobováním palivy už nejsou žádné problémy," prohlásil dnes v rozhlase státní tajemník resortu dopravy Dominique Bussereau. "O Roissy (letiště Charlese de Gaulla) nemáme žádné obavy. Můžeme je zásobovat po neomezenou dobu," dodal.

Většina skladů pohonných hmot má zásoby na několik týdnů dodávek. Vyprázdněny však jsou již sklady u jižního pobřeží Francie, které vyčerpala stávka v největším francouzském ropném přístavu Fos-Lavera u Marseille. Stávková akce v přístavu se táhne už tři týdny a zastavila přísun ropy do okolních rafinerií, které tak musely omezit provoz.

V úterý mají odboráři uspořádat již třetí masový protest proti důchodové reformě, která má zvýšit věk pro nárok na starobní důchod z dosavadních 60 na 62 let. Ve středu má o zákonu hlasovat Senát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK