Německá vláda údajně zvýší odhad letošního růstu ke 3,5 procenta

17.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. října (ČTK) - Německá vláda se chystá zvýšit odhad letošního ekonomického růstu blízko k úrovni 3,5 procenta, kterou předpovídají přední německé ekonomické instituty. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj z vlády. Byl by to více než dvojnásobek dosavadní vládní prognózy 1,4 procenta. Pro příští rok se vládní odhad růstu hrubého domácího produktu má zvýšit ke dvěma procentům z původních 1,4 procenta.

Vláda zveřejní nové odhady růstu 21. října. "Naše prognózy vyjdou těsně pod 3,5 procenta, které odhadují instituty, avšak nad třemi procenty," řekl jeden ze zdrojů. Podle dalšího zdroje se vláda ještě na konkrétních číslech nedohodla, mluví se však o zhruba 3,3 procenta pro tento rok a 1,8 procenta pro rok 2011.

Přední ekonomické instituty tří německy mluvících zemí tento týden zvýšily odhad růstu německé ekonomiky v letošním roce na 3,5 procenta z jarní předpovědi 1,5 procenta. Reagovaly tak na prudký růst největší evropské ekonomiky v prvním pololetí. Tahounem růstu bude export, který má letos podle institutů vzrůst o 15,3 procenta.

Vývoz vynesl německý růst ve druhém čtvrtletí na mezičtvrtletní tempo 2,2 procenta, nejvyšší od sjednocení země. V meziročním srovnání hrubý domácí produkt vzrostl o 4,1 procenta. Příští rok má ekonomika zpomalit v důsledku vládních úspor a utlumení globálního růstu, které zpomalí německý export.

Po údajích za druhé čtvrtletí změnily své předpovědi růstu kromě ekonomických ústavů i některé státní instituce. Německá centrální banka Deutsche Bundesbank zlepšila v srpnu svůj odhad letošního růstu ekonomiky na tři procenta z původních dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK