Japonský průmysl očekává nebývalý propad důvěry v odvětví

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. října (ČTK) - Japonské zpracovatelské podniky očekávají nebývalý propad důvěry v odvětví kvůli silnému kurzu domácí měny. V říjnu se sice index důvěry zvýšil proti září o dva body na 19 bodů, ale do ledna příštího roku by se mohl snížit na nulu, což by byl největší propad od začátku tohoto průzkumu z roku 1998. Uvádí to dnešní zpráva japonské vlády.

Japonské průmyslové podniky ohrožuje vzestup jenu na 15leté maximum vůči americkému dolaru a slábnoucí poptávka v Evropě a Spojených státech. Vysoký kurz domácí měny snižuje konkurenceschopnost zboží v zahraničí.

"Cenová konkurenceschopnost našeho zboží začala klesat s růstem jenu vůči dolaru a euru," uvedl jeden z výrobců elektrických spotřebičů. Automobilky dodávají, že výhled zastínilo zářijové vypršení vládního programu dotací pro nákup vozů s nízkými emisemi škodlivin.

Výsledky průzkumu vypadají špatně pro japonskou vládu, která se snaží slábnoucí ekonomiku podpořit dalším balíkem hospodářských stimulů. Jedním z kroků byla intervence na devizovém trhu v polovině září, která měla oslabit jen. Ten se ale mezitím na 15leté maximum vůči dolaru vrátil.

Výsledky vládní měsíční ankety se zhruba z 95 procent shodují s pozorně sledovaným čtvrtletním průzkumem japonské centrální banky. Očekávaný pokles zpracovatelského indexu na nulu znamená, že se důvěra v odvětví během následujících tří měsíců zcela vytratí. Pesimismus v odvětví služeb se navíc ještě prohloubí.

Ve službách se index nálady snížil na minus šest ze zářijových čtyř záporných bodů, a zůstává tak negativní od června 2008. V tříměsíční předpovědi se index nálady ve službách snížil na minus 12 bodů. Záporný ukazatel znamená, že pesimisté převažují nad optimisty, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK