Akcie v Tokiu zahájily týden bez výraznějších změn, dolar zpevnil

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. října (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden bez větších změn, přestože zpočátku měly snahu zpevňovat. Zisky neudržely převážně kvůli silnému kurzu jenu, na pokles kurzů ale zapůsobila i nervozita před zveřejněním čtvrtletních výsledků hospodaření předních amerických bank. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 1,76 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o 0,02 procenta na hodnotě 9498,49 bodu. Naopak širší index Topix o 0,5 procenta zpevnil a uzavřel na 830,52 bodu.

Zpočátku ještě trh zpevňoval díky technickým faktorům, které korigovaly propad z předchozího dne. Později ale převážila nervozita, která měla více příčin.

Investoři se znovu vrátili ke kurzům měn a snažili se zjistit, zda něco konkrétního přinese nadcházející schůzka G20, která se bude konat na konci tohoto týdne. Pozornost k sobě ale poutá i příští schůzka měnového výboru americké centrální banky (Fed), která se bude konat v listopadu.

Na devizových trzích se od desetiměsíčního minima odpoutal dolar, který částečně těžil ze změny postoje spekulantů. Část se jich rozhodla zrušit sázky na další propad kurzu, což vzhledem k povaze těchto obchodů přispělo k růstu kurzu.

Takzvaný dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,3 procenta na 77,321 bodu. Dolar by mohl podle některých analytiků v růstu pokračovat, protože jeho dosavadní pokles byl abnormálně rychlý. Navíc pokud budou růst i výnosy amerických dluhopisů s delší dobou splatnosti, dolar má o důvod víc k růstu.

Euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3893 USD, dolar k jenu však o 0,3 procenta klesl a dostal se na 81,25 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK