NWR sníží odběratelům cenu uhlí o 3 procenta a koksu o 9 procent

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Společnost NWR, která vlastní ostravskou důlní firmu OKD, se dohodla s odběrateli na dodávkách uhlí a koksu pro letošní čtvrté čtvrtletí. Průměrná cena koksovatelného uhlí klesne proti třetímu čtvrtletí o tři procenta a cena koksu o devět procent. ČTK to dnes sdělila NWR.

"Čtvrtletně oceňované koksovatelné uhlí, které je určené k dodávkám pro čtvrté čtvrtletí kalendářního roku 2010, tvoří 20 procent předpokládaného celkového objemu dodávek v roce 2010 a dosáhlo objemu přibližně 190.000 tun, přičemž jde především o poloměkké koksovatelné uhlí," uvedla NWR. Průměrná dosažená cena pro tyto dodávky činí 154 eur (zhruba 3773 korun) za tunu.

Průměrná sjednaná cena pro dodávky koksu na letošní čtvrté čtvrtletí činí 331 eur (zhruba 8110 Kč) za tunu. V meziročním srovnání je to o 122 procent více. Předpokládaný objem dodávek ve čtvrtém čtvrtletí je přibližně 280.000 tun.

Společnost již dříve oznámila, že 80 procent objemu koksovatelného uhlí prodává na bázi japonského účetního roku (JFY), který začíná v dubnu končí v březnu následujícího roku. Veškeré dodávky koksu se oceňují čtvrtletně a ceny energetického uhlí se sjednávají na kalendářní rok. Ceny koksovatelného uhlí pro dodávky v období JFY 2010 a ceny energetického uhlí pro kalendářní rok 2010 zůstávají nezměněny, na průměrných hodnotách 163 eur za tunu, respektive 65 eur za tunu.

NWR v průběhu kalendářního roku 2010 očekává celkový prodej externím zákazníkům ve výši přibližně 5,5 milionu tun koksovatelného uhlí, pět milionů tun energetického uhlí a 1,1 milionu tun koksu. Produkční cíle společnosti pro kalendářní rok 2010 jsou 11,5 milionu tun uhlí a milion tun koksu.

Společnost uvedla, že všechny ceny uváděné v eurech vycházejí ze směnného kurzu 24,50 Kč/EUR. Zároveň upozornila, že průměrné smluvní ceny dodávek jsou orientační. Může je ovlivňovat řada faktorů, včetně pohybů směnného kurzu, kvality uhlí, načasování dodávek a pružných ustanovení jednotlivých smluv.

NWR je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. Hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku NWR oznámí 19. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK