Philips zvýšil čtvrtletní zisk o šest procent na 648 milionů eur

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 18. října (ČTK) - Nizozemský elektronický koncern Philips Electronics zvýšil zisk (EBITA) za třetí čtvrtletí o šest procent na 648 milionů eur (asi 15,9 miliardy Kč). Podnik, který kvůli hospodářské recesi snižoval stavy zaměstnanců a výdaje, to uvedl v dnešní zprávě. Výsledkem překonal očekávání investorů.

Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali výsledek na 535 milionů eur. Tržby podniku se meziročně zvýšily o procento na 6,16 miliardy. Rivaly Philipsu jsou divize zdravotní péče a výroba osvětlení koncernů General Electric a Siemens.

Philips chce, aby jeho zisková marže u zisku EBITA za celý rok překonala deset procent. Za první tři čtvrtletí roku byla 10,1 procenta a ve třetím čtvrtletí dosáhla 6,5 procenta.

Ve výhledu tržeb za poslední čtvrtletí roku je Philips opatrný kvůli celkově nejisté situaci v ekonomice a slabé důvěře spotřebitelů. Přesto Philips očekává, že poslední čtvrtletí roku přinese silné výsledky.

V posledních čtvrtletích podnik svými čísly překonával očekávání. V červenci ale varoval, že se růst jeho výsledků ve druhé polovině roku zpomalí. Růst, za který vděčí firma hlavně mladým trhům, se bude zpomalovat kvůli snižování zásob v maloobchodech, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK