UniCredit propustí tisíce lidí, souhlas odborářů už má

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 18. října (ČTK) - Italská bankovní skupina UniCredit se s odbory dohodla na realizaci záměru propustit v Itálii několik tisíc zaměstnanců. Banka se o to snažila už delší dobu, odbory ale vždy měly výhrady. Průlom v jednání podle agentury Reuters zajistilo až nové vedení banky. Asi 3000 zaměstnanců tak odejde do předčasného důchodu, dalších asi 1700 jich banku opustí jinak.

UniCredit je podle tržní hodnoty největší bankou v Itálii, silně se ale angažuje i na trzích střední a východní Evropy. Mimo jiné působí i v České republice. V Itálii se UniCredit snaží o zefektivnění činnosti a plánované propouštění rozloží do více let. Banka uvedla, že část zaměstnanců odejde až na konci roku 2015.

Novým generálním ředitelem banky je Federico Ghizzoni, který vystřídal dlouholetého šéfa Alessandra Profuma. Ten v září nečekaně rezignoval po kritice, že v bance sílí vliv investorů z Libye. Investoři ale kritizovali i to, že banka nyní zaostává za svými rivaly.

Profumovi se ale přičítá k dobru, že z původně regionální banky vytvořil finanční skupinu s celoevropskou působností. Banka rostla převážně na základě akvizic. V Itálii Profumo položil základ plánovaného propouštění, aby tam banka mohla fungovat efektivněji.

UniCredit se v zemích střední a východní Evropy angažuje velmi významně. Například v České republice vlastní i kdysi významnou Živnostenskou banku, kterou sloučila s tuzemskou pobočkou německé HVB Bank. V Polsku pak ovládá banku Pekao. Aktivity banky UniCredit ve střední a východní Evropě se na jejích celkových výnosech podílejí už zhruba z jedné čtvrtiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK