NWR nechce za akcie polské Bogdanky zaplatit víc, než nyní nabízí

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. října (zpravodajka ČTK) - Těžařská společnost NWR ustoupí od koupě polské těžařské společnosti Bogdanka, pokud její současní majitelé nepřistoupí na cenu, jakou NWR za jednu akcii nabízí. V dnešním vydání polského deníku Parkiet to řekl finanční ředitel NWR Marek Jelínek.

NWR za jednu akcii vlastníkům Bogdanky nabízí 100,75 zlotých (631 korun). NWR koupi Bogdanky podmínila tím, že získá v tendru nejméně 75 procent akcií společnosti. Sedmačtyřicet procent akcií Bogdanky vlastní penzijní fondy, z nich největší, 14procentní podíl má OFE Aviva BZ WBK. Jeho zástupci před časem dali najevo, že za cenu, jakou nabízí NWR, podíl neprodají.

"Nabízíme slušnou cenu," řekl v dnešním Parkietu Jelínek. Připomněl, že na prodeji by výrazně vydělali investoři, kteří v minulosti koupili akcie Bogdanky při jejím vstupu na burzu, i ti, kterým je letos v březnu prodalo ministerstvo státního pokladu. Bogdanka investuje do otevření dalšího těžebního pole. "Jde o rizikový faktor, který naše slušná cena také odráží," tvrdí Jelínek. Akcionáři Bogdanky mají čas na rozmyšlenou do 29. listopadu.

NWR je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku, vlastní ostravskou důlní firmu OKD. Bogdanka, která je kotovaná na varšavské burze cenných papírů, je jednou z největších černouhelných těžebních společností v Polsku a jedním z hlavních hráčů na polském trhu s energetickým uhlím.

Bogdanka za letošní první pololetí prodala 2,73 milionu tun uhlí, což je oproti stejnému období loni nárůst o 17 procent. Od ledna do konce června vykázala čistý zisk 106,9 milionu zlotých, o 28 procent více než v prvním pololetí loňského roku. Do roku 2014 chce těžbu zvýšit na 11 milionů tun uhlí ročně.

hab dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK