LN: Madeta příští rok propustí 100 lidí, chce zavřít dva provozy

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 18. října (ČTK) - Jihočeská mlékárna Madeta plánuje, že příští rok propustí sto lidí a zavře dva ze šesti svých provozů. Chce tak dál koncentrovat výrobu. Lidovým novinám to řekl generální ředitel Milan Teplý. Firma letos propustila 168 lidí, protože musela výrazně omezovat výdaje. Nyní zaměstnává kolem 1700 pracovníků.

Firma letos zrušila také sušárnu mléka ve Strakonicích, kde ke konci provozu bylo kolem 30 lidí. Další zaměstnanci Madetu opustí v první polovině příštího roku. Jaké provozy společnost zavře, Teplý neprozradil.

Madeta se chce podle Teplého výrazněji orientovat na export, v současnosti vyváží zhruba čtvrtinu své produkce. Chce se zaměřit na trhy v Maďarsku, Rusku, Slovinsku a Chorvatsku. Madeta také zřídila institut pro vývoz do Ruska, který by jí měl umožnit rychle reagovat na požadavky trhu. Vyřešit bude muset i logistiku. Firma se bude chtít v Rusku s někým spojit.

Mlékárna ročně zužitkuje kolem 400 milionů litrů mléka, což je pětina celkové produkce v zemi. Denně zpracuje kolem 1,1 milionu litrů. Podnik vyrábí přes 239 různých výrobků. Téměř 50 procent produkce tvoří sýry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK