Průmyslová výroba v USA v září nečekaně klesla o 0,2 procenta

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. října (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech se v září proti předešlému měsíci nečekaně snížila o 0,2 procenta a zaznamenala první pokles od loňského června. Dnešní údaje americké centrální banky (Fed) podpořily předpoklady, že Fed v dohledné době přistoupí k dalším krokům k povzbuzení slábnoucí americké ekonomiky.

Ekonomové podle agentury Reuters v průměru čekali, že výroba skončí v září stejně jako v předešlém měsíci. V srpnu produkce v meziměsíčním srovnání stoupla o 0,2 procenta.

V meziročním srovnání byla produkce amerického průmyslu vyšší o 5,4 procenta. Stejné tempo meziměsíčního poklesu a meziročního růstu vykázal klíčový zpracovatelský sektor. Těžba surovin se proti srpnu zvýšila o 0,7 procenta, zatímco produkce podniků síťových služeb jako elektráren, plynáren a vodáren klesla o 1,9 procenta.

Míra využití průmyslových kapacit klesla o 0,1 procentního bodu na 74,7 procenta. To je sice 4,2 bodu nad úrovní loňského září, avšak 5,9 bodu pod průměrem let 1972-2009.

Zpracovatelský průmysl byl donedávna tahounem oživování největší světové ekonomiky z hluboké recese, podle analytiků však sektor rostl hlavně díky doplňování zásob a investicím do nahrazování starých zařízení. Spotřebitelská poptávka však nyní kvůli přetrvávající vysoké nezaměstnanosti slábne, což celou ekonomiku stahuje dolů.

Fed v poslední době prohlašuje, že je připraven přijít ekonomice na pomoc. Analytici čekají, že ještě letos rozhodne o novém kole takzvaného kvantitativního uvolnění měnové politiky, které bude spočívat v nákupech vládních dluhopisů a pumpování nových peněz do ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK