Rusko plánuje prodej podílu v Aeroflotu

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. října (ČTK) - Rusko plánuje prodat podíl v největších místních aerolinkách Aeroflot. Hodlá si však ponechat ve firmě majoritu. Uvedl to dnes ministr financí Alexej Kudrin. Zisk z prodeje chce země použít na snížení rozpočtového deficitu. Kudrin řekl rozhlasové stanici Echo Moskvy, že zájem o podíl již vyjádřilo několik ruských i zahraničních investorů.

Rusko chce v příštích letech prodejem podílů v 11 velkých místních firmách získat nejméně 22,5 miliardy eur (551,6 miliardy Kč). Peníze chce použít na snížení rozpočtového schodku ze současných 6,8 procenta hrubého domácího produktu pod čtyři procenta. Na seznamu privatizovaných společností jsou ropná firma Rosněfť, banky Sberbank a VTB či státní železniční společnost RZD, napsala agentura DPA.

Čistý zisk Aeroflotu loni stoupl víc než trojnásobně na 86 milionů USD (zhruba 1,5 miliardy Kč). Tržby se však kvůli poklesu počtu cestujících vlivem krize snížily o 27 procent na 3,3 miliardy USD.

V Aeroflotu vlastní stát podíl 51 procent. Aerolinky se již delší dobu snaží získat podíl 25,8 procenta, který v nich vlastní bývalý agent KGB Alexandr Lebeděv. Lebeděv se na počátku roku dohodl o prodeji svého podílu aerolinkám za 400 milionů USD, v dubnu však pohrozil, že smlouvu o prodeji zruší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK