MPO: Příliv PZI do Česka se v pololetí zdvojnásobil

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Příliv přímých zahraničních investic do Česka letos po loňském poklesu opět nabral na síle a v prvním pololetí se meziročně takřka zdvojnásobil na 80,2 miliardy korun. Hlavní podíl na PZI mají letos reinvestované zisky a investice do ostatního kapitálu. Naopak investice do základního kapitálu firem jsou nízké. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Za celý rok 2009 příliv PZI klesl o více než polovinu na 52,2 miliardy korun ze 110,1 miliardy o rok dříve.

"Největší položku (v první polovině letošního roku) představovaly reinvestované zisky, kdy podíl přímých zahraničních investorů na nerozdělených hospodářských výsledcích dosáhl 41,9 miliardy korun," uvedlo MPO. Druhá příčka v pololetních statistikách PZI připadla na ostatní kapitál, kde hodnota investic obnášela 31,3 miliardy korun. "Jednalo se především o inkasování splátek z dříve poskytnutých úvěrů zahraničním mateřským společnostem," stojí ve zprávě MPO.

Do základního kapitálu v první polovině letošního roku přitekly PZI jen v hodnotě 6,9 miliardy korun. "Investice zahraničních společností do základního kapitálu jsou proti minulým letům stále v útlumu. Vinu nesou doznívající následky hospodářské krize a tendence investorů hledat nové příležitosti na dynamicky se rozvíjejících, především asijských, trzích," upozornili autoři analýzy.

Hlavní část PZI do základního kapitálu letos pochází z Kypru, kam řada českých firem kvůli výhodnějším daňovým a podnikatelským podmínkám přesunula své sídlo. Naopak nejvíce finančních prostředků ze základního kapitálu tuzemských podniků stáhli zpět do své vlasti investoři ze Spojených států.

Největší reinvestice byly v prvním pololetí letošního roku zaznamenány v odvětví finančního zprostředkování, na které připadlo 19,6 miliardy korun, což je čtvrtina celkových PZI plynoucích do ČR. Na druhém místě skončil zpracovatelský průmysl s částkou 12,9 miliardy korun.

Z teritoriálního hlediska se na reinvestovaných ziscích podílely nejvíce Rakousko (13,8 miliardy korun), Německo (9,1 miliardy korun), Francie (7,8 miliardy korun)a Belgie (4,1 miliardy korun). "Z podstatné části byly tvořeny v bankovním sektoru, čemuž odpovídá skutečnost, že mimo Německa se jedná o země, odkud pochází vlastníci tří největších tuzemských bank," upozornilo MPO.

Celkový objem PZI plynoucích z ČR do zahraničí se v prvním letošním pololetí snížil z 35 miliard korun ve stejném období loňského roku na 17,2 miliardy korun. Do základního kapitálu za hranicemi letos od ledna do června umístili čeští investoři 1,5 miliardy korun a podíl tuzemských subjektů na reinvestovaném zisku vytvořeném v zahraničních firmách stoupl na 8,4 miliardy korun. Poskytnuté úvěry či splátky spřízněným společnostem činily 7,3 miliardy korun.

Největším příjemcem českých PZI je i letos Nizozemsko, kam v prvním pololetí odtekly finanční prostředky v hodnotě 19,7 miliardy korun. "Čeští podnikatelé tak využívají tamní příznivé podnikatelské prostředí a propracovaný systém ochrany investic," uvedlo MPO. Druhé místo patří s PZI v hodnotě 2,5 miliardy korun Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK