Brusel chce prověřit maďarský plán zdanění telekomunikací

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. října (ČTK) - Evropská komise si vyžádala od Maďarska podrobné informace o plánu vlády uvalit zvláštní daň na telekomunikační sektor. Výkonný orgán Evropské unie chce prověřit, zda je tento krok v souladu s unijními pravidly, sdělil dnes mluvčí komise Jonathan Todd.

Maďarská vláda minulý týden oznámila dočasné zvláštní daně na telekomunikace, energetiku a maloobchod, které mají zajistit snížení rozpočtového deficitu příští rok k úrovni tří procent hrubého domácího produktu, jak to žádá EU a Mezinárodní měnový fond. EU a fondu se už nelíbilo, že vláda strany Fidesz po svém letošním nástupu uvalila podobnou zvláštní daň na bankovní sektor, aby bez zvýšeného daňového zatížení občanů splnila letošní plán deficitu 3,8 procenta HDP.

"Evropská komise bude požadovat od maďarských úřadů o těchto plánech informace, aby prověřila, zda jsou v souladu s pravidly EU pro telekomunikační sektor," uvedl Todd, Dodal, že podle unijních pravidel mohou členské země vybírat od telekomunikačních operátorů jen poplatky, které pokrývají určené administrativní a regulační náklady a jsou objektivní a přiměřené. Se zainteresovanými stranami musí být zároveň takové plány náležitě konzultovány.

Daň z telekomunikací má platit tři roky a má vynést ročně 61 miliard forintů (5,4 miliardy Kč). Přední maďarský operátor Magyar Telekom uvedl, že k této sumě vzhledem ke svému podílu na trhu přispěje zhruba polovinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK