Ceny ropy po propadu na desetidenní minimum díky stávkám oživily

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. října (ČTK) - Ceny ropy dnes odpoledne kvůli obavám o dodávky pohonných hmot ve Francii oživily z desetidenních minim a americká lehká ropa WTI se z blízkosti 80 dolarů vrátila k 82 dolarům za barel. Ropu nejprve oslaboval rostoucí dolar, pochybnosti nad vyhlídkami americké ekonomiky a rozsahem chystaných podpůrných opatření. Později ji však dostal nahoru růst cen ropných produktů vyvolaný pokračující stávkou na francouzských rafineriích a hrozbou nedostatku pohonných hmot v zemi.

Americká WTI posílila po 16. hodině SELČ o více než 60 centů k úrovni 81,90 dolaru za barel. Předtím však sestoupila až na 80,35 USD, nejníže od 8. října. Cena severomořské ropy Brent se pohybovala bez větší změny kolem 82,40 USD.

Stávka na francouzských rafineriích trvá již týden a tři týdny pokračuje stávka v největším ropném přístavu Fos-Lavera. Hrozbu pro dodávky pohonných hmot v zemi vyvolávají i dnešní blokády řidičů nákladních vozů a úterní plány dalších stávek a protestů proti důchodové reformě.

Ropa tak odpoledne setřásla tlak rostoucího dolaru, jehož kurz v korekci dosavadního poklesu oživoval z desetiměsíčního minima vůči koši měn. Investoři revidují očekávání ohledně chystaného uvolnění měnové politiky v USA, protože si po pátečním vystoupení šéfa centrální banky (Fed) Bena Bernankeho nejsou jisti rozsahem a dopadem těchto opatření. Očekávání nových kroků na podporu americké ekonomiky dnes povzbudily údaje o nečekaném poklesu americké průmyslové výroby.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:02 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent listopad 82,41 82,45 New York - Nymex WTI listopad 81,86 81,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK