Rusko bude od roku 2012 dodávat Polsku 11 miliard kubíků plynu

18.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. října (ČTK) - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom zvýší Polsku dodávky od roku 2012 na 11 miliard krychlových metrů ročně z 9,7 miliardy dohodnutých pro tento rok. Gazprom to sdělil v dnešním prohlášení den po nedělním podpisu mezivládní dohody obou zemí o dodávkách plynu.

Polsko v neděli uzavřelo s Ruskem na vládní úrovni novou dohodu, v jejímž rámci se zvýší prostřednictvím plynovodu Jamal dodávky ruského plynu Polsku a tranzit do Německa. Dohoda je platná do roku 2022 u dodávek pro domácí polskou spotřebu a do roku 2019 pro tranzit. Zástupce Gazpromu agentuře Reuters sdělil, že obě strany již jednají o prodloužení tranzitní smlouvy.

Dosavadnímu polskému kontraktu končí platnost právě dnes. Moskva s Varšavou uzavřela novou dohodu o zvýšení dodávek o 2,5 miliardy kubíků na deset miliard kubíků ročně už loni s platností do roku 2037. Proti znění smlouvy se však postavila Evropská komise, podle níž dohoda nerespektuje evropská pravidla z hlediska tranzitních poplatků a monopolního charakteru provozovatele polské části plynovodu Jamal.

Polsko bylo kvůli postoji Bruselu nuceno snažit se vyjednat s Moskvou novou dohodu co nejrychleji. Varšava se obávala, že bez jejího uzavření by mohla země zažít výpadek dodávek podobný tomu, který nastal na počátku roku 2009, kdy Rusko zastavilo přísun plynu do Evropy přes Ukrajinu. Polsko dováží z Ruska zhruba dvě třetiny své roční spotřeby 14 miliard krychlových metrů plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK