Tripartita bude projednávat fotovoltaiku i zemědělství

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Rada hospodářské a sociální dohody, takzvaná tripartita, dnes bude jednat o fotovoltaických elektrárnách, budoucnosti českého zemědělství i úsporných opatřeních vlády. Vyplývá to z programu, který má ČTK k dispozici. Tripartita kromě toho projedná dopady zastavení investorské přípravy staveb na stavebnictví, dopravní infrastrukturu a další obory národního hospodářství.

Na programu jednání dále měla být krátkodobá protikrizová opatření vlády a národní cíle evropské rozvojové Strategie 2020. Obě tyto věci zástupci odborů i zaměstnavatelů jmenovali jako jedny z nejdůležitějších na programu jednání. Nakonec však na ně zřejmě nedojde. V programu je u nich poznámka o možném přeložení na další schůzi nebo přímo o vyřazení z programu.

"Opatření se budou odkládat tak dlouho, až zjistíme, že krize byla někdy před dvěma lety," komentoval zmínku o jejich odložení na prosincovou schůzi prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Na 13 bodech protikrizových opatření, která mají pomoci vyvést českou ekonomiku z hospodářské krize, se zástupci tripartity dohodli 22. dubna ještě s vládou Jana Fischera. Vycházeli ze starších dohod, jejichž rozsah zúžili. Mezi body je například posouzení efektivity a účelnosti výdajových programů státního rozpočtu, dostavba Jaderné elektrárny Temelín a výstavba jezů na Labi či zpracování analýzy takzvaného kurzarbeitu, tedy finanční podpory státu na udržení pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK