SB: Ekonomika východní Asie letos vzroste o 8,9 procenta

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. října (ČTK) - Světová banka zvýšila odhad letošního hospodářského růstu východní Asie z 8,7 na 8,9 procenta díky oživení obchodu a soukromé spotřeby. Banka v dnešní pololetní zprávě k regionu také varovala před sílícími kapitálovými toky do oblasti a před rizikem nadhodnocených aktiv.

Banka předpovídá, že rozvíjejícím se státům východní Asie bez Číny se letos zvýší hrubý domácí produkt o 6,7 procenta. V předchozí předpovědi odhadovala tento růst na 5,5 procenta.

Banka oceňuje, že se motorem růstu stal v regionu opět soukromý sektor, na trhy se vrací důvěra a tok obchodu se vrátil na úroveň před krizí. Podle předpovědi SB se hospodářský růst regionu v příštím roce zpomalí na 7,8 procenta místo osmi procent z předchozí předpovědi. Banka ji zmírnila kvůli slabšímu růstu vyspělých ekonomik a rušení hospodářských stimulů v rozvíjejícím se světě.

Měny asijských států rostou, protože nízká výnosnost měn ve vyspělém světě stahuje do regionu kapitál. Výsledkem jsou riziko vyšší inflace a nadnesené ceny aktiv, které můžou splasknout a poškodit bankovní sektor.

Intervence vlád na devizovém trhu mají jen omezené výsledky a nejsou-li koordinované, jen zvyšují likviditu na světovém trhu, dodává SB. Banka varuje vlády zemí v regionu, aby neopakovaly chyby z krize asijských finančních trhů před více než deseti lety.

"Sledujeme úsilí rozvíjející se východní Asie vyrovnat se s velkým objemem likvidity, který je z velmi velké části způsoben uvolňováním měnové politiky ve Spojených státech," uvedl hlavní ekonom banky pro Asie a Tichomoří Vikram Néhrú. Dodal, že asijské státy mají řadu nástrojů, jak se s přílivem kapitálu vyrovnat. Jmenoval měnovou politiku, odstranění stimulů na podporu ekonomického růstu a regulaci bankovního sektoru, která by předešla neopatrnému půjčování financí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK