Akcie v Japonsku díky bankovním titulům zpevnily, roste i dolar

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes zvyšovaly a vzhůru jim pomohly především bankovní tituly. Ty dokázaly těžit z pondělní výsledkové zprávy americké banky Citigroup, která potvrdila, že se její finanční situace zlepšuje. Na devizových trzích pokračoval v růstu dolar, analytici ale předpokládají, že růst je pouze přechodný.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes připsal 40,96 bodu a den uzavřel vyšší o 0,43 procenta na hodnotě 9539,45 bodu. Širší index Topix přidal rovněž 0,4 procenta a končil na 833,73 bodu.

Objemy obchodů ale nebyly příliš vysoké, což odborníci přičítají schůzce G20. Ta se bude konat na konci tohoto týdne v jihokorejské metropoli Soulu a hlavním tématem by podle očekávání měly být kurzy měn. Velkou neznámou je ale také nadcházející jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed), které bude začátkem listopadu.

Na devizových trzích dál zpevňoval dolar, analytici ale očekávají, že se vrátí k poklesu. Fed totiž několikrát naznačil, že je připraven ekonomice poskytnout další pomoc, aby urychlil její zotavení. Obecně se tudíž čeká, že Fed začne ještě letos nakupovat další aktiva, k čemuž bude muset nechat natisknout další peníze.

Takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, k jejíž další fázi se zřejmě Američané chystají, poslalo kurz eura k dolaru před pár dny na nový několikaměsíční rekord 1,4160 USD. Australský dolar dokonce poprvé od roku 1983, kdy se s ním volně obchoduje, testoval paritu s dolarem americkým. V nejbližších dnech by euro podle analytiků rámci korekce pomohlo oslabit až na 1,3775 USD, než obnoví růst.

Euro k dolaru dnes oslabilo o 0,2 procenta na 1,39 USD a z osmiměsíčního maxima, kde bylo v pátek, už citelně kleslo. Dolar k jenu si připsal 0,3 procenta na 81,52 JPY, podobně dolarový index vzrostl o 0,4 procenta na 77,403 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK