ČR poskytuje podle studie velmi dobré informace o rozpočtu

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Česká republika poskytuje podle výzkumu amerického Centra pro rozpočet a politické priority velmi dobré informace o státním rozpočtu. Některé dokumenty, jako například předběžná zpráva o rozpočtu, ovšem podle studie v Česku úplně chybí. Z 94 hodnocených zemí se Česko s 62 body ze 100 možných umístilo na 18. místě. Například Slovinsko získalo 70 bodů, Německo 68, Polsko 64 a Slovensko 57 bodů, vyplývá z dnes zveřejněné studie.

Nejlepší hodnocení dostaly informace o rozpočtu v Jihoafrické republice, na Novém Zélandu a ve Velké Británii. Naopak mezi nejhůře hodnocené patří například Čína, Saúdská Arábie, Bolívie nebo Senegal.

Z celkem osmi sledovaných rozpočtových dokumentů byly v České republice hodnoceny "výborně" měsíční a čtvrtletní zprávy o pokladním plnění státního rozpočtu. Hodnocení "velmi dobře" obdržel vládní návrh státního rozpočtu, zákon o státním rozpočtu, státní závěrečný účet a stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu.

Naopak mezi hlavní nedostatky ohledně informovanosti o rozpočtu podle studie patří nedodržování termínů zveřejnění pololetních zpráv. Navíc v Česku vůbec neexistují na rozdíl od jiných zemí předběžné zprávy o rozpočtu a dokument s názvem rozpočet pro občany.

Předběžná zpráva o rozpočtu by měla být podle centra zveřejněna měsíc před předložením vládního návrhu Poslanecké sněmovně. Hlavní cíl zprávy spočívá v zajištění přehledu o základních parametrech připravovaného státního rozpočtu. Rozpočet pro občany pak představuje dokument, který srozumitelnou formou shrnuje informace o rozpočtovém procesu, rozpočtových prioritách, nejvýznamnějších příjmech, výdajích, saldu, způsobu jeho financování a vývoji státního zadlužení.

Srovnávací studii Open Budget Survey 2010 zveřejnilo Centrum pro rozpočet a politické priority se sídlem v americkém Washingtonu. Nyní zveřejněné výsledky se týkají rozpočtových let 2008 a 2009.

Prostřednictvím Indexu otevřeného rozpočtu byl hodnocen rozsah informací o hospodaření státu poskytovaných vládou široké veřejnosti. Index je stanoven na základě odpovědí na 92 otázek v dotazníku, který podrobně zkoumá osm základních rozpočtových dokumentů z hlediska jejich dostupnosti pro veřejnost a rozsahu poskytovaných informací. Současně je zkoumána i role zákonodárců a Nejvyššího kontrolního úřadu a možnost občanů podílet se na procesu rozhodování o rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK