Praha opět vydala územní rozhodnutí na stavbu okruhu u Běchovic

19.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Stavební odbor pražského magistrátu opět vydal územní rozhodnutí na stavbu části silničního okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Rozhodnutí zveřejnil na úřední desce. Rozhodnutí už jednou kvůli hrozícímu hluku zrušilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). S vedením okruhu nesouhlasí především obyvatelé Běchovic.

Tato východní část pražského okruhu bude mít délku asi 12,5 kilometru. Podle územního rozhodnutí by mělo jít o šestipruhovou silnici s rozšířeným středním dělícím pásem a nouzovými pruhy. Nový úsek naváže na křižovatku se Štěrboholskou radiálou a už hotový úsek 510, který vede směrem Černému Mostu. Končit bude křižovatkou s dálnicí D1.

Součástí stavby budou podle rozhodnutí čtyři mimoúrovňové křižovatky Dubeč, Uhříněves, Říčany a Lipany a dále 382 metrů a 275 metrů dlouhé tunely v katastru Kolovrat a Dubče.

Okruh bude z větší části veden po zemědělské půdě, v oblasti Běchovic se ale přibližuje obytné zástavbě. S tím nesouhlasí místní obyvatelé, kteří už delší dobu usilují o to, aby se trasa okruhu v těchto místech změnila. Podle nich by mohla být nadměrnému hluku vystavena asi stovka místních lidí.

Kvůli hrozícímu hluku MMR už dříve územní rozhodnutí zrušilo. Ředitelství silnic a dálnic projekt přepracovalo, doplnilo jej právě o protihluková opatření u Běchovic. Navrženy jsou mimo jiné hlukové zdi a valy.

MMR letos zrušilo také územní povolení pro úsek pražského dálničního okruhu mezi Suchdolem a Březiněvsí na severním okraji hlavního města.

Celková délka vnějšího pražského okruhu, který vede místy u hranic se Středočeským krajem, má být přes 80 kilometrů, dokončena je zhruba polovina. Před měsícem byla otevřena nová jihozápadní část okruhu. Novostavba za 18,3 miliardy korun propojuje chomutovskou rychlostní silnici R7, karlovarskou R6, plzeňskou dálnici D5, výpadovku na Písek a brněnskou D1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK