Snahy USA prosadit na G20 cíle pro obchodní bilance narazily

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kwangdžu 21. října (ČTK) - Snaha amerického ministra financí Timothyho Geithnera prosadit na nadcházejícím zasedání finančních představitelů zemí G20 jednání o konkrétních cílech pro přebytky a deficity "udržitelné" obchodní a platební bilance narazila na odpor. Proti Geithnerovým návrhům, jejichž cílem je snížení nerovnováh v globální ekonomice, se už vyslovili představitelé Německa, Ruska a Indie.

Dnešní střet ukazuje, jak těžké bude pro ministry financí na schůzce v Jižní Koreji rozptýlit napětí, které v poslední době vzniklo na devizových trzích a mezi jednotlivými velkými ekonomikami v otázce směnných kurzů. Podle zpráv médií G20 v sobotním komuniké zřejmě jen zopakuje příslib vyhýbat se záměrnému podhodnocování měn v zájmu konkurenčních výhod a držet se tržních směnných kurzů.

Geithner dnes v rozhovoru pro list The Wall Street Journal představil myšlenku vyčíslených cílů pro bilance běžných účtů, které jsou nejširším ukazatelem obchodní výměny. Snažil se tím navázat na skutečnost, že G20 před rokem doporučila usilovat o snížení nerovnováh ve světě tím, že země jako Čína nebo Německo budou zmírňovat závislost na exportu a snižovat své přebytky ve prospěch domácí spotřeby, zatímco země s vysokými deficity jako USA mají podpořit domácí úspory.

"Zkoumáme, zda se můžeme dohodnout na příslibu udržovat vnější nerovnováhy na udržitelnější úrovni, s tím že by to bylo upraveno pro různé typy zemí, jako například producenty komodit," uvedl Geithner. Washington podle diplomatů navrhuje, aby země G20 slíbily omezit své přebytky a deficity na běžném účtu na čtyři procenta hrubého domácího produktu.

Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle se však proti konkrétním cílům postavil. "Makroekonomické vylaďování a kvantitativní cíle nejsou podle našeho názoru správným přístup," řekl ministr agentuře Reuters v Berlíně před odletem na jednání G20.

Skepsi vyjádřil také náměstek ruského ministra financí Dimitrij Pankin "S největší pravděpodobností to skončí všeobecnými slovy jako 'chceme žít v míru'. V této oblasti větší úspěchy nečekám," řekl. Podle něj se USA snaží dostat téma směnných kurzů a vnější bilance do čela programu jednání, aby z Číny dostaly v této věci nějaké přísliby. "Podle mě není pravděpodobné, že by v tom uspěli," uvedl Pankin.

Geithnerovy signály odmítlo i indické ministerstvo financí. "Domnívám se, že se na to musíme podívat od základů. Umělým spojováním deficitu na běžném účtu s HDP zůstáváme na povrchu. Nejsem si jistý, zda to mnoho mladých tržních ekonomik podpoří," řekl Reuters nejmenovaný činitel ministerstva.

Geithner také vyzval G20 k dohodě na zavedení "norem" kurzové politiky, což je podle pozorovatelů další krok ve stále důraznějším úsilí USA donutit Čínu k uvolnění směnného kurzu jüanu. "V této chvíli neexistuje žádný smysl pro to, co je správné. Chtěli bychom, kdyby se udělaly kroky k souboru norem pro politiku směnných kurzů," uvedl americký ministr.

Pankin odpověděl kritikou USA, které podle něj na jedné straně tlačí na Čínu a další země, aby usilovaly o větší rovnováhu, na druhé straně však týmž zemím způsobují problémy svou extrémně uvolněnou měnovou politikou, kvůli níž proudí do rozvojových ekonomik rozsáhlý spekulativní mohutný kapitál a to vede k nežádoucímu růstu kurzů jejich měn. "Myslíme si, že taková politika nepřinese nic dobrého. Skončí to špatně pro každého, protože v globální ekonomice nastanou nerovnováhy a nakonec ji to může srazit zpět do recese," řekl ruský náměstek.

Geithner byl ve vyjadřování mírnější a naznačil, že podhodnocení čínské měny by se časem mohlo napravit, kdyby Čína udržela rychlejší tempo zhodnocování, jaké nastolila od září. "Kdyby Čína jednala rychleji, šly by s ní další rozvíjející se trhy, protože by to pro ně bylo snadnější," řekl ministr.

Země jako Brazílie nebo Jižní Korea se bojí příliš uvolnit kurzy svých měn ve strachu, že jejich růst by smazal konkurenceschopnost jejich ekonomik vůči Číně. Peking mezitím neustále zdůrazňuje, že růst jüanu musí být postupný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK