Těžba hnědého uhlí ve 3. čtvrtletí rostla o 5,5 procenta

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Těžba hnědého uhlí v Česku ve třetím čtvrtletí v důsledku ekonomického oživení meziročně vzrostla o 5,5 procenta na 10,42 milionu tun. Produkce černého uhlí se zvýšila o 4,3 procenta na 2,64 milionu tun. Statistiku zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Některé těžařské společnosti ale v následujících dvou letech počítají s asi desetiprocentním poklesem těžby hnědého uhlí zejména kvůli platným těžebním limitům.

Produkce koksu se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 11,6 procenta 635.408 tun. Výroba briket vzrostla o 15,4 procenta na 55.425 tun.

Podle odborníků souvisí růst těžby ve třetím čtvrtletí s ekonomickým oživením. "Od začátku roku do srpna vzrostla spotřeba elektřiny v ČR o 4,3 procenta a ČEZ má v plánu letos vyrobit o 11 procent více elektřiny ve svých uhelných elektrárnách ve srovnání s minulým rokem, což se pozitivně projevuje na poptávce po hnědém uhlí," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Zvyšuje se podle Hatlapatky také poptávka po černém uhlí a koksu. Společnost OKD letos plánuje vytěžit 11,5 milionu tun černého uhlí proti 11 milionům tun v loňském roce. U koksu vzroste letos produkce z 0,84 milionu na jeden milion tun. "Ocelárenský průmysl v současné době vyrábí na téměř plný výkon, což znamená velmi solidní poptávku po koksovatelném uhlí a koksu," dodal Hatlapatka.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz podotkl, že důležitou roli také hraje růst cen uhlí. Dodavatelé hnědého uhlí plánují zvýšit ceny uhlí teplárnám a dalším odběratelům. Těžbu hnědého uhlí totiž v následujících letech omezí územní limity.

Z analýzy mostecké společnosti Czech Coal a odhadů dalších těžebních podniků vyplývá, že za dva roky by na trhu mohlo chybět 4,5 milionu tun uhlí, tedy asi desetina produkce z roku 2009. Tehdy se na severu Čech vytěžilo asi 45 milionů tun.

Hlavní podíl na snížení těžby má plánovaný útlum v litvínovském dole, který se rychle blíží k Hornímu Jiřetínu. Aby vydržel aspoň do roku 2020, sníží svou roční těžbu z pěti milionů tun na polovinu. Celkem klesne těžba Czech Coalu z 14,4 milionu na 10,5 milionu tun.

Klesá i těžba Sokolovské uhelné, která už začala se snižováním těžby, aby se udržela v provozu až do roku 2036. To je termín stanovený pro vyčerpání zásob hnědého uhlí v lomu Družba. Ještě o devět let dříve, v roce 2027, měly původně dojít zásoby uhlí v lomu Jiří. Stávající objem těžby zatím zachovají zřejmě chomutovské Severočeské doly, které předpokládají vyčerpání dvou největších dolů okolo roku 2040.

Územní limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly přijaty v roce 1991. Rozdělily uhelná ložiska na oblasti, kam těžaři v budoucnu smějí a kam ne, především kvůli ekologickým dopadům a možnému bourání obcí.

Na dodávkách uhlí jsou z velké části závislé teplárny. Řadě tepláren končí však v příštích čtyřech až pěti letech smlouvy s uhelnými firmami na dodávky hnědého uhlí. Podle zástupců tepláren neprolomení limitů přinese likvidaci teplárenské soustavy a teplo výrazně podraží, protože se bude muset vyrábět z jiných zdrojů.

V letošním roce se nevytěžil žádný lignit, což souvisí s insolvencí provozovatele posledního dolu na lignit v Česku Lignit Hodonín. Nedávno zadlužený podnik koupila společnost UVR Mníšek pod Brdy. Podle deníku E15 by měl těžbu obnovit v roce 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK