Caterpillar ve čtvrtletí téměř zdvojnásobil zisk na 792 mil. USD

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Omaha 21. října (ČTK) - Americký výrobce těžké techniky Caterpillar ve třetím čtvrtletí zvýšil zisk téměř dvojnásobně na 792 milionů dolarů (zhruba 13,9 miliardy Kč). Za výsledek firma vděčí silnému růstu tržeb v rozvíjejících se ekonomikách, uvedla v dnešní zprávě. Před rokem vytvořila čtvrtletní zisk 404 milionů dolarů.

Tržby největšímu světovému výrobci těžebních a stavebních strojů stouply na 11,13 miliardy dolarů. Proti 7,3 miliardy za stejné období loni je to nárůst o 53 procent. Tržby podniku se přitom považují za významný ukazatel kondice světové ekonomiky.

Výsledky strojírenské skupiny překonaly očekávání finančního trhu. Zatímco Caterpillar ve čtvrtletí vytvořil zisk 1,22 dolaru na akcii, trh očekával přepočtený zisk 1,09 dolaru při tržbách 10,48 miliardy.

Akcie Caterpillaru po zveřejnění výsledků vzrostly o 1,7 procenta na 81,24 dolaru. Podnik nyní předpovídá, že za celý rok vytvoří zisk 3,80 dolaru až čtyři dolary na akcii. V předchozí předpovědi uváděl 3,15 až 3,85 dolaru na akcii.

Výrobce těžké techniky ve žluto-černé barvě uvedl, že hospodářský růst v rozvíjejících se regionech sehrál v jeho výsledku klíčovou roli. Dodal ale, že i ve vyspělých ekonomikách se prodej proti slabému loňskému roku zlepšil, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK