Windows 7 se staly nejrychleji prodávaným operačním systémem

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 21. října (ČTK) - Windows 7 od amerického Microsoftu se staly nejrychleji prodávaným operačním systémem. Podnik dnes uvedl, že za první rok prodal přes 240 milionů kopií tohoto softwaru. Systém Windows 7 pomohl Microsoftu dosáhnout rekordních zisků i přes slabší prodej počítačů.

Nový operační systém přišel na trh před rokem, aby vystřídal nepopulární Vistu. Windows 7 stojí 80 dolarů (asi 1400 Kč) v případě jednoduchého upgradu a 320 dolarů u nejširší verze.

Konkurenční systémy OS X od společnosti Apple a systémy založené na programu Linux sice v posledních letech zvyšovaly podíl na světovém trhu, Microsoft má však na světovém trhu osobních počítačů stále podíl 90 procent. Podnik předpokládá, že k Windows 7 přiláká ještě další klienty.

Zhruba 89 procent podniků počítá s tím, že bude pracovat s Windows 7, říká finanční ředitelka divize Windows Tami Rellerová. Podniková sféra přitom představuje nejlukrativnější klientelu firmy. Firmy jsou ale v zavádění nových systémů pomalejší než spotřebitelé, protože potřebují čas na testy, jak bude nový systém pracovat s dosavadním softwarem.

Microsoft v posledním fiskálním roce vytvořil rekordní tržby 62,5 miliardy dolarů, meziročně je zvýšil o sedm procent především díky Windows. Divize Windows stále představuje jádro podnikání amerického gigantu. Na jeho tržbách se podílí z více než jedné čtvrtiny a na zisku z poloviny.

Ve čtvrtletí za červenec až září se prodej osobních počítačů zvýšil jen o 11 procent, jak uvádí průzkumová agentura IDC. V předchozích třech měsících byl tento nárůst 22procentní, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK