Ropa po statistice z Číny zlevňuje, Brent se ale drží nad 83 USD

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. října (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes mírně klesaly a dolů je táhla především statistika z Číny a zprávy o růstu zásob suroviny v amerických skladech. Obchodování je ale stále rozkolísané a značný vliv na ně má očekávaná další vlna uvolnění měnové politiky ve Spojených státech.

Kolem 16:00 se nejbližší termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent prodával za zhruba 83,45 USD za barel a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena snížila zhruba o 15 centů. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zlevnil asi o 40 centů a pohyboval se kolem 82,15 USD.

Čína dnes oznámila, že její ekonomika ve třetím čtvrtletí mírně zvolnila tempo růstu na 9,6 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí růst činil 10,3 procenta. Růst byl trochu rychlejší, než očekávali analytici. Peking nicméně už delší dobu zpřísňuje měnovou politiku, aby zabránil přehřátí ekonomiky. To se mu zatím daří. Čína se také snaží zabránit růstu inflace, která je nad třemi procenty.

Ropa je v posledních dnech jako na houpačce a spolu s ní i ceny dalších komodit, včetně zlata. Komodity totiž v posledních týdnech vytrvale zdražovaly, k čemuž jim notně pomáhal klesající dolar. Ten si ale v těchto dnech vybírá oddechový čas, i když v dlouhodobém výhledu podle analytiků asi obnoví pokles.

Cenu ropy ale táhne vzhůru i spotřeba v Číně, která je podle některých výzkumů už největším spotřebitelem energií na světě, i když tamní vláda to odmítá. Poptávka po ropě v Číně v září meziročně vzrostla o 6,2 procenta na 8,68 milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 83,44 83,60 New York - Nymex WTI prosinec 82,14 82,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK