Euro na trzích posiluje vůči dolaru

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Euro dnes posiluje vůči dolaru, protože investoři zápasí s nejistotou kolem velikosti, způsobu a načasování předpokládaného uvolnění měnové politiky v USA. Všeobecně se čeká, že centrální banka USA (Fed) napumpuje do ekonomiky další peníze, zřejmě prostřednictvím nákupu vládních obligací. Není však jisté, jak velká částka to bude.

V 18:15 SELČ euro vůči dolaru vzrostlo o 0,1 procenta na 1,3971 USD, když během dne vystoupilo až na 1,4050 USD. K jenu euro vzrostlo o 0,12 procenta na 113,41 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,05 procenta na 81,17 JPY.

"Na trhu jsou trochu obavy, zvláště kvůli tomu, jak tvrdý Fed bude a jaká bude reakce trhu," uvedl analytik BMO Capital Markets C.J. Gavsie. Dolar kvůli spekulacím, že Fed podpoří americkou ekonomiku prostřednictvím tzv. kvantitativního uvolnění měnové politiky, které bude spočívat v nákupech vládních dluhopisů a pumpování nových peněz do ekonomik, oslabuje již od září.

Evropská centrální banka na rozdíl od Fedu naopak mluví o tom, že by se měly zrušit některé stimulační programy. Vlády zemí eurozóny pak plánují omezování výdajů a zvyšování daní, aby daly do pořádku veřejné finance.

Zájem o euro měli hlavně obchodníci v Asii. Mnoho asijských centrálních bank investuje do eura peníze z intervencí na svých devizových trzích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK