Zlato výrazně zlevnilo, unce spadla pod 1320 dolarů

21.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. října (ČTK) - Cena zlata i dalších drahých kovů se během dnešního odpoledne začala snižovat a večer pokles ještě akceleroval. Cena žlutého kovu spadla až pod 1320 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu) a už se citelně vzdálila rekordu, který je těsně pod 1390 dolary. V poklesu ceny kovu se odráží sílící dolar a také spekulace.

Kolem 20:00 se zlato k okamžitému dodání prodávalo za 1319,45 USD/oz, což byl proti předchozímu závěru v New Yorku propad o 1,8 procenta. Krátce předtím cena klesla až na 1318,29 USD. Podobně na termínovém trhu, kde se obchoduje zlato s dodáním k určitému datu v budoucnu, cena kovu spadla o 25 dolarů na 1319,20 USD/oz.

Cena zlata se v posledních týdnech zvyšovala téměř parabolicky a lámala jeden rekord za druhým. Analytici vesměs očekávají, že cena se bude zvyšovat i nadále, a to hlavně kvůli očekávanému dalšímu uvolnění měnové politiky v USA. To by mělo spočívat hlavně v tištění dalších peněz, a tedy i v dalším znehodnocení dolaru.

Analytici už nějaký čas upozorňovali, že dosavadní růst ceny zlata je příliš rychlý, a tedy neudržitelný. Většina expertů proto očekává korekci. Ta by ale podle technické analýzy měla být jen mělká a cena kovu by neměla spadnout pod 1200 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK