Výrobce nákladních vozů Volvo se ve čtvrtletí vrátil k zisku

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 22. října (ČTK) - Švédský výrobce nákladních automobilů Volvo hospodařil ve třetím čtvrtletí s provozním ziskem 4,9 miliardy švédských korun (13 miliard Kč) po ztrátě 3,3 miliardy SEK před rokem. Oznámila to dnes firma. Potvrdila rovněž, že očekává silný růst na trzích v Evropě a Severní Americe.

Provozní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 4,3 miliardy SEK. Čisté tržby společnosti ve čtvrtletí meziročně stouply o 32 procent na 64 miliard SEK.

Volvo nadále předpokládá, že poptávka po nákladních automobilech v Evropě letos stoupne o zhruba deset procent a v Severní Americe dokonce o 20 až 30 procent. Firma upozornila, že počítá se silným růstem poptávky na těchto trzích také v příštím roce. Dodala však, že zájem o nákladní automobily by mohla zbrzdit úsporná opatření.

Volvo je druhým největším producentem nákladních vozů na světě. Firma vyrábí rovněž autobusy, stavební zařízení, motory a součástky pro letecký průmysl. Divizi osobních vozů Volvo Car prodala automobilka v roce 1999 americké společnosti Ford Motor. Ta se letos dohodla na jejím prodeji čínské firmě Geely.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK