Topolánek se v USA představuje jako kandidát na ředitele IEA

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. října (zpravodaj ČTK) - Bývalý premiér Mirek Topolánek se v těchto dnech představuje v hlavním městě Spojených států amerických jako kandidát na výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury (IEA), jež je součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Podpora USA je při kandidatuře zásadní, neboť tato země má v agentuře největší slovo. Ke zvolení Topolánka by stačily hlasy Spojených států a evropských zemí.

"Spojené státy jsou klíčový hráč v této hře. Je také naším cílem, aby byl Mirek Topolánek evropským kandidátem, společným evropským kandidátem. A zároveň, bez hlasů Spojených států se těžko někdo může stát členem šéfem agentury díky poměru hlasovacích práv, které v té agentuře jsou," řekl ČTK velvyslanec, který se ve čtvrtek a dnes v USA s Topolánkem účastní konference o energetice ve vlivném institutu Brookings Institution.

Bývalý premiér ČTK ve Washingtonu řekl, že každý 28 států zastoupených v agentuře má tři hlasy a pak hlasy podle objemu dovozu ropy. Spojené státy mají 46 hlasů ze 181, za nimi je Japonsko s 18 hlasy a Německo s 11 hlasy. Například Británie pak má jen osm hlasů. Česko i Slovensko mají po čtyřech hlasech.

Topolánek podotkl, že zatím to je ohledně podpory jeho kandidatury v Evropské unii "půl na půl". Některé státy, jako například Slovensko, jej již prý jasně podpořily. Další si zatím nechávají "otevřená vrátka".

"Nakonec budou rozhodovat ti velcí hráči, nyní absolvujeme řadu jednání. Není žádným tajemstvím, že jsme byli jak v Londýně, tak v Paříži," podotkl Topolánek. "My se snažíme argumentovat zcela jasně, že samozřejmě podporujeme českého kandidáta, ale daleko důležitější je, aby Evropa měla jednoho kandidáta," dodal.

O evropském kandidátovi by se mělo rozhodnout v prosinci letošního roku. Současným šéfem agentury je Nobuo Tanaka z Japonska, který ji vede od září 2007. Jeho místo by se mělo uvolnit příští rok na podzim. Bartuška upozornil, že právě při minulé volbě Evropa na nejednotnost doplatila. "Před pěti lety měla Evropa čtyři kandidáty do vedení IEA. Výsledkem samozřejmě byl Japonec ve vedení," podotkl.

S Američany Česko o Topolánkově kandidatuře jedná už několik měsíců. Cílem současných schůzek je představit jim, jak si expremiér představuje další fungování agentury. Topolánek v rozhovoru s ČTK připomněl, že důvodem vzniku IEA byly ropné krize v 70. letech minulého století. Jejím účelem pak například bylo připravovat podklady a analýzy proto, aby členské země se mohly s tou situací vyrovnávat. V současnosti se situace podle Topolánka změnila, zejména v obchodování s ropou.

"Z poměrně jasně fungujícího trhu dnes mají většinu zdrojů i většinu rezerv v rukou státem řízené nebo státem vlastněné společnosti. V tom smyslu se změnilo celé to prostředí, a ta agentura tím pádem musí ty výzvy akceptovat, musí na ně reagovat a měla by se držet toho základního, kvůli čemu vznikla, i když se mezitím posunul ten problém kousíček dál, kdy už se nebavíme jenom o ropě, případně o plynu, bavíme se o nízkouhlíkových technologiích, bavíme se o úsporách, bavím se samozřejmě o renesanci jádra," uvedl Topolánek.

Bývalý český premiér dále podotkl, že agentura by se měla zabývat například hledáním volných kapacit, identifikací největších potenciálních problémů, detailní analýzou tras a jejich rizik, komunikací nejen v rámci OECD, ale i mimo ni, například s Čínou a dalšími zeměmi. Na rozdíl od současnosti by se také pod jeho případným vedením zaměřila na plyn, "kde nemá takový vliv, jak by mohla".

Kromě Topolánka se o vedení agentury, která sídlí v Paříži, zajímá i nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hoevenová. V tisku se také objevily informace, že Tanaka projevil zájem pokračovat ve své práci. Cesta do čela energetické agentury OECD tak pro bývalého českého premiéra nebude jednoduchá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK