Ropa se vrátila k růstu, pomáhá jí hlavně slabý dolar

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 22. října (ČTK) - Ropa se během nočního obchodování v Asii vrátila k růstu, k němuž jí pomohl především obnovený pokles kurzu dolaru před schůzkou ministrů financí G20 v Jižní Koreji. Vzhledem k sérii nových statistických údajů z USA obchodníci také spoléhají na to, že Američané sáhnou k dalšímu uvolnění měnové politiky, jak avizovala tamní centrální banka.

Kolem 9:00 SELČ se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 82,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila o necelé procento. Ropa tak smazala část vysoké čtvrteční ztráty, která během dne přesáhla i dvě procenta. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila na zhruba 81,20 USD za barel.

V Jižní Koreji se ode dneška koná schůzka ministrů financí G20, která se patrně bude zabývat hlavně otázkou směnných kurzů a vytrvalým oslabováním dolaru. Podle analytiků ale není příliš pravděpodobné, že by dospěla k nějakému konkrétnímu závěru.

Pokud se během dneška ceny výrazně nezmění, ropa si připíše už druhý ztrátový týden v řadě, i když ztráty nejsou vysoké. Technická analýza však naznačuje, že cena ropy se může snížit až k 79 dolarům za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 82,46 81,83 New York - Nymex WTI prosinec 81,19 80,56

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK