USA se snaží v G20 prosadit dohodu o kurzech a obchodu

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kwangdžu 22. října (ČTK) - Spojené státy se na setkání finančních představitelů skupiny zemí G20 snaží prosadit dohodu, která by zavázala rozvíjející se země ke snížení obchodních přebytků a k uvolnění měnových kurzů. Rozvíjející se země však návrhy USA odmítají. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí G20 dnes zahájili dvoudenní schůzku v jihokorejském městě Kwangdžu. Americký ministr financí Timothy Geithner podle agentury Reuters v dopisu delegátům uvedl, že země s trvalými přebytky by měly uskutečňovat strukturální, rozpočtovou a měnovou politiku vedoucí k podpoře domácích zdrojů růstu. Země s vysokými rozpočtovými a obchodními schodky, jakou jsou USA, by na oplátku měly přijmout udržitelné rozpočtové cíle pro středně dlouhé období.

Skupina G20 by se podle Geithnera měla oprostit od devizových politik směřujících k získání konkurenční výhody a země s podhodnocenými měnami by neměly bránit jejich posilování.

Spojené státy se již dlouhou dobu snaží přimět Čínu, aby umožnila výraznější nárůst své měny. Podle řady amerických zákonodárců je uměle udržovaný nízký kurz čínského jüanu jednou z forem subvencování čínského exportu. Schodek USA v obchodování s Čínou v srpnu dosáhl rekordních 28 miliard dolarů (téměř půl bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK