JPMorgan: Ropa může být v mžiku na 100 dolarech, důvodů je víc

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. října (ČTK) - Cena ropy může v krátké době vystoupat na 100 dolarů za barel, varovala banka JPMorgan. Ke zdražení ropy podle banky nyní souběžně působí silná poptávka v Číně, vlna stávek ve francouzských rafineriích a slabý dolar v důsledku očekávané další fáze kvantitativního uvolňování měnové politiky v USA.

Banka zároveň zvýšila průměrnou cenu americké ropy na toto čtvrtletí na 81 dolarů za barel, zatímco dosud počítala s cenou 75 dolarů. V současné době se cena americké ropy West Texas Intermediate (WTI) pohybuje mírně nad 81 dolary za barel. Komodity po přechodném zvýšení kurzu dolaru zlevnily, ropa se však posouvá dál směrem vzhůru.

Průměrnou cenu jednoho barelu ropy WTI na celý letošní rok banka zvýšila zhruba o dva dolary na 78,50 USD. Odhad průměrné ceny na příští rok zvedla v podobném rozsahu na 82,50 USD.

"Největší riziko spočívá v tom, že jsme (JPMorgan) příliš opatrní a že hrozba výstupu ceny ropy na 100 dolarů, s čímž počítáme v předpovědi na čtvrté čtvrtletí, přijde mnohem dřív, než očekáváme," uvedl analytik banky Lawrence Eagles. "Důvodem nebude pouze slabý dolar, ale i vysoká poptávka v Číně a dalších mladých ekonomikách a také obnova strategických zásob ve Francii," dodal.

Stávky kvůli důchodové reformě ve Francii ochromily výrobu pohonných hmot ve všech 12 rafineriích. Naprosto klíčový je pro toto odvětví přístav Fos-Lavera, kde se stávkuje od 27. září. JPMorgan odhaduje, že kvůli stávkám se zásoby pohonných hmot ve Francii v říjnu sníží až o osm milionů barelů.

Francie bude muset začít s obnovou zásob ropných produktů okamžitě, jak stávky skončí. Pokud by se tak stalo už o tomto víkendu, dopady na francouzskou ekonomiku budou sice vážné, ale stále ještě ne katastrofální. Země ale i tak bude muset sáhnout k dovozu pohonných hmot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK