Polsko zřejmě překročí cíl rozpočtového deficitu o procentní bod

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 22. října (ČTK) - Polsko letos překročí vládní cíl rozpočtového deficitu zhruba o jeden procentní bod. Ministerstvo financí dnes uvedlo, že schodek dosáhne 7,9 procenta hrubého domácího produktu místo 6,9 procenta. Jako příčinu uvádí nižší příjmy z daní, než se předpokládalo.

Vyšší schodek podle ekonomů ohrožuje splnění cíle snížit deficit pod evropský limit tří procent hrubého domácího produktu, kterého chce Varšava dosáhnout v roce 2013.

Někteří členové měnového výboru centrální banky vyzvali vládu, aby se s fiskálním deficitem vypořádala razantněji. Analytici ale říkají, že taková úsporná opatření se nedají očekávat před parlamentními volbami, které se uskuteční v příštím roce.

Polsko je jediným státem Evropské unie z jejích 27 členů, který se v minulém roce vyhnul hospodářské recesi. Jeho růst se ale výrazně zpomalil, a to na 1,7 procenta z pěti procent v roce 2008.

Polský statistický úřad dnes oznámil, že podle odhadu ministerstva financí veřejný dluh v letošním roce vzroste na 55,4 procenta HDP z loňských 50,9 procenta, a to podle metodiky EU. Podle polských postupů zůstává pod hranicí 55 procent, jejíž překonání by si vyžádalo úsporná opatření ze zákona. Vláda předpokládá, že tuto hranici dluh nepřekročí, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK