Zisk Volkswagenu za první tři čtvrtletí vzrostl na šestinásobek

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 22. října (ČTK) - Zisk největší evropské automobilky Volkswagen se za tři čtvrtletí roku díky dvacetiprocentnímu růstu tržeb prudce zvýšil. Čistý zisk vzrostl na 4,03 miliardy eur (98 miliard Kč), což je zhruba šestinásobek výsledku stejného období loňského roku. Vlastník Škody Auto to dnes sdělil v neplánovaných předběžných výsledcích před středečním zveřejněním kompletních údajů.

Tržby skupiny dosáhly 92,55 miliardy eur proti loňským 77,17 miliardy eur. Zisk před zdaněním stoupl zhruba pětinásobně na 5,44 miliardy z 1,07 miliardy eur před rokem a provozní zisk se zvýšil více než trojnásobně na 4,83 miliardy z 1,52 miliardy eur. Výrazný nárůst ziskovosti byl podle Volkswagenu vedle růstu tržeb i výsledkem zisků z investic.

Volkswagen však také upozornil, že v posledních třech měsících nebude růst tak silný jako v dosavadním průběhu roku. "Jsme nicméně přesvědčeni, že tržby a provozní zisk skupiny si i přes posuny objemů prodeje mezi jednotlivými trhy udrží v roce 2010 i nadále pozitivní výkon," uvedla firma v krátkém sdělení.

Podle zprávy z minulého týdne se celosvětový prodej vozů skupiny Volkswagen v prvních třech čtvrtletích zvýšil meziročně o 12,7 procenta na rekordních 5,37 milionu vozů a firma počítá s rekordním prodejem i v celém letošním roce. Škoda Auto sdělila, že v prvních třech čtvrtletích zvýšila prodej meziročně o 12,8 procenta na zhruba 569.000 automobilů.

Automobilka nyní těží především ze silné poptávky v Asii a Severní Americe. Volkswagen má v plánu stát se do roku 2018 největším výrobcem automobilů na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK