Pražská burza mírně oslabila tažena ČEZ,dařilo se Erste i Fortuně

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Pražská burza ztratila dopolední mírné zisky a oslabila. Závěrečný hlavní index klesl o 0,17 procenta na 1138,1 bodu tažen hlavně ztrátou akcií elektrárenské společnosti ČEZ. Nejvíce oslabily akcie petrochemického holdingu Unipetrol, nejlépe se dařilo Erste Group Bank a také akciím sázkové společnosti Fortuna Entertainment Group, s nimiž se dnes na hlavním trhu pražské burzy obchodovalo poprvé.

Podle Josefa Němého z Komerční banky dopadla dnes pražská burza v souladu se západoevropským trendem.

Nabídkovou cenu za akcii Fortuna stanovila na 105,52 koruny (4,30 EUR) za kus. Akcie krátce o otevření vystoupily až na 111 Kč, později se ale zisky ztenčily a titul uzavíral silnější o 0,45 procenta na 106 korunách.

"Zobchodovaný objem přes 80 milionů korun byl velmi slušný a Fortuna se tak stala čtvrtou nejaktivnější emisí dne. V následujících obchodních dnech ale zřejmě lze čekat výrazný pokles obchodní aktivity; dlouhodobě bychom byli překvapeni pokud by průměrný denní objem přesáhnul deset milionů Kč," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Podmíněné obchodování s akciemi Fortuny, které umožňuje nabyvatelům akcií okamžitě obchodovat, aniž by museli čekat na samotné vydání cenných papírů, potrvá do úterka a od středy začne řádné. Ve čtvrtek se akcie Fortuny poprvé objeví na varšavské burze.

Nejvíce se na poklesu indexu PX podle Němého opět podílel ČEZ, naopak rostly akcie druhé největší emise, vídeňské Erste Bank. Akcie ČEZ klesly o 1,82 procenta na 756 korun. Akcie Erste vzrostly o 1,27 procenta na 769,50 koruny.

Velký zájem byl rovněž o akcie Komerční banky, jejichž zobchodovaný objem se téměř vyrovnal akciím ČEZ. Titul byl v závěru silnější o 0,33 procenta na 3917 korunách. Martin Stuchlík z Patria Finance dnes upozornil, že analytici banky JPMorgan u titulu zvýšili cílovou cenu na 5052 korun.

Největší ztrátu dnes utrpěly akcie Unipetrolu, a to o 2,41 procenta na 190 korun.

Podle serveru Patria.cz byl dnešní objem obchodů v systému pro nejobchodovanější akcie SPAD 1,909 miliardy korun, přičemž průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,251 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK