Akcie na burze v týdnu mírně klesly, PX ubral 0,37 pct

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně klesly, index PX ztratil 0,37 procenta na 1138,1 bodu. Nejvíce rostoucím titulem týdne byla opět technologická firma KIT Digital, naopak nejvíce oslabovaly akcie společnosti Unipetrol. Na trh vstoupila dnes sázková společnost Fortuna. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Pražská burza má za sebou, alespoň co se týče konečného mezitýdenního vývoje indexu PX, poměrně poklidné obchodování. Domácí index nijak významně nevybočil z vývoje světových trhů," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Z domácích zpráv upozornil na dnešní začátek obchodování s novou emisí na trhu, a to se společností Fortuna. Úpis byl dvakrát přeupsán na ceně 4,3 eura (105,5 Kč). První obchodní den dopadl podle něj se slušnou likviditou a cena se po ranním růstu postupně vrátila na téměř upisovací hodnotu. Konečnou hodnotou prvního dne byla tedy cena 106 Kč.

Nejvíce rostoucí společností týdne byla KIT Digital, která posílila o 4,4 procenta na 225,2 Kč. Za pozitivním vývojem vidí Vaníček solidní výsledky technologických společností v zámoří. Naopak nejvíce klesajícím titulem na pražské burze byl Unipetrol, který ztratil 6,4 procenta na 190 Kč. Za nepříznivým vývojem stál podle Vaníčka komentář společnosti o provozním zisku, který byl pro trhy spíše zklamáním.

Na globální úrovni se investoři příští týden zaměří na pokračující výsledkovou sezonu a dále na makroekonomická data. "Očekáváme, že příští týden může pokračovat poměrně roztěkané obchodování s tím, jak investoři začínají více spoléhat na další expanzivní kroky americké centrální banky Fed," řekl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK