Akcie v USA šly dopoledne oběma směry, Dow Jones oslabil

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech šly dopoledne oběma směry. Obchodníci sledují vlnu výsledkových zpráv za třetí čtvrtletí, aby jim ukázala, jak si ekonomika vede. A zároveň se drží stranou před víkendovým setkáním ministrů financí a guvernérů centrálních bank ze skupiny zemí G20.

Index Dow Jones zahrnující třicet nejsilnějších titulů na Wall Street v poledne newyorského času klesl o čtvrt procenta na 11.118,8 bodu. Index Nasdaq Composite se podle stránek Yahoo! Finance v 18 hodin SELČ zvýšil na 2471,8 bodu se ziskem půl procenta.

Setkání lídrů skupiny G20 provází napětí kvůli obavám ze sílící měnové války, která by mohla poškodit světový obchod. Americký ministr financí Timothy Geithner v dopise ministrům financí a guvernérům centrálních bank před schůzkou uvedl, že země s trvalými přebytky by měly svou politiku zaměřit na podporu domácích zdrojů růstu a snížit své přebytky.

Země s vysokými rozpočtovými a obchodními schodky jako USA by naopak tyto deficity snižovaly. Návrhy USA přitom neodmítají jen rozvíjející se země v čele s Čínou, ale i vyspělé země s přebytky jako Německo a Japonsko.

Na trh přišla řada dalších výsledkových zpráv, které překonaly očekávání analytiků. Z komponentů Dow Jonesova indexu to byl například operátor Verizon Communications a vydavatel kreditních karet American Express. Výsledky ale nebyly natolik silné, aby Dow Jones rostl, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK