AIG získala prodejem akcií AIA 17,9 miliardy USD, cena na maximu

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 22. října (ČTK) - Americká pojišťovna AIG získala prodejem akcií své asijské životní pojišťovny AIA Group na hongkongské burze zatím 17,9 miliardy dolarů (316 miliard Kč). V případě uplatnění dodatečných opcí se výnos může dostat na 20,5 miliardy dolarů. Emisní cena primární veřejné nabídky, která se zřejmě stane třetí největší na světě, byla dnes stanovena na maximální možné úrovni

Emisní cenu určila AIG na 19,68 hongkongského dolaru, tedy na maximu předběžně určeného rozpětí 18,38 až 19,68 HKD. Pokud investoři uplatní dodatečné opce, vzroste velikost emise ještě o 15 procent. S akciemi AIA se v Hongkongu začne obchodovat 29. října.

Pro investory na nejživějším akciovém trhu světa byla nabídka akcií AIA zřejmě tím nejatraktivnějším lákadlem celého roku. "Investoři se neodvažovali tuto transakci promeškat," uvedl podle agentury Reuters manažer hongkongské investiční společnosti Gain Asset Management Antonny Cheng. Podle zdrojů poptávka institucionálních investorů překročila velikost nabídky osminásobně.

Dnešním oznámením AIG uzavírá dvouletou snahu prodat svou asijskou divizi a získat tím část zdrojů ke splacení vládní záchrany společnosti z doby finanční krize na podzim 2008. Americká vláda napumpovala do AIG přes 182 miliard dolarů a značná část šla na splacení závazků firmy vůči americkým i zahraničním bankám. Akcie AIG dnes v New Yorku v reakci na zprávu o úspěšné emisi posílily o více než dvě procenta a zaznamenaly nejvyšší růst v sektoru pojišťoven.

AIG se snažila prodat AIA britské společnosti Prudential, ta však v červnu transakci odmítla s odkazem na to, že navržená cena 35,5 miliardy USD je příliš vysoká. Emisní cena oceňuje celou AIA na 30,5 miliardy dolarů. AIG bude mít v AIA zatím 41,6 procenta a v případě uplatnění dalších opcí její podíl klesne na 33 procent.

Emise se zřejmě stane třetím největším primárním prodejem akcií vůbec po emisích čínských bank Agricultural Bank of China a ICBC. Bude také největší akcí tohoto druhu na hongkongské burze a také vůbec největší primární nabídkou akcií pojišťovny.

AIA je největší životní pojišťovnou v Asii s více než 23 miliony pojistek a 300.000 agenty a v oblasti působí již déle než sto let. Podle analytiků ji nyní čeká nesnadná expanze v Číně, kde dominují domácí pojišťovny a trh zaplavují zahraniční konkurenti.

Asie je letos zdaleka nejrušnějším trhem nových akciových emisí. Za první tři čtvrtletí zde primární nabídky vynesly 90 miliard dolarů, což je podle údajů agentury Thomson Reuters dvojnásobek proti zbytku světa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK