Dolar před výsledkem zasedání G20 posiluje

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. října (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje a je na nejlepší cestě vykázat první týdenní růst vůči koši šesti hlavních měn za pět týdnů. Investoři nechtějí prodávat americkou měnu před koncem zasedání ministrů financí skupiny zemí G20 v Koreji.

V 18:05 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,18 procenta na 1,3896 USD, k jenu naopak vzrostlo o 0,05 procenta na 113,24 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,22 procenta na 81,49 JPY. Vůči koši šesti hlavních měn dolar stoupl o 0,23 procenta na 77,594 bodu. Za uplynulých pět týdnů dolar ke koši měn ztratil sedm procent. Od pondělí však již dolar vůči koši měn posílil o 0,7 procenta a je na nejlepší cestě vykázat první týdenní růst od poloviny září.

V jihokorejském městě Kwangdžu dnes začalo dvoudenní zasedání finančních představitelů zemí skupiny G20. Jedním z hlavních témat je kurzová politika. Obchodníci před výsledky zasedání omezili prodej dolaru. Pokud však neučiní představitelé skupiny předních bohatých a rozvíjejících se zemích pokrok v jednání o měnách, mohlo by to zvýšit zájem o euro.

Obchodníci upozorňují, že dolar zřejmě čeká další pokles ve středně dlouhém období. Centrální banka USA (Fed) by měla příští měsíc oznámit další uvolnění měnové politiky, zřejmě prostřednictvím nákupu amerických vládních obligací. Vlády eurozóny naopak plánují zpřísnit fiskální a měnovou politiku, což by mělo zatraktivnit euro pro investory, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK