American Express zvýšil čtvrtletní zisk o 71 pct na 1,1 mld. USD

22.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Americký vydavatel kreditních karet American Express ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 71 procent na 1,08 miliardy dolarů (19 miliard Kč). Ve výsledku se odrazilo, že držitelé karet na nich zvýšili útratu a firmě klesl podíl nezaplacených účtů, uvedl podnik v dnešní zprávě.

Tržby společnosti American Express za čtvrtletí vyskočily o 17 procent na 7,03 miliardy dolarů. Výsledek překonal očekávání analytiků. Zatímco odhadovali zisk podle Thomson Reuters v průměru na 86 centů na akcii, firma vydělala na akcii o čtyři centy více.

Útraty na kartách American Express během čtvrtletí vzrostly o 14 procent. Tržby na kartách ve Spojených státech se zvýšily o 23 procent na 3,66 miliardy dolarů a na zahraničních trzích stouply o procento na 1,17 miliardy.

Předseda a generální ředitel společnosti Kenneth I. Chenault ve zprávě podotkl, že držitelé karet vedou své finance opatrně a dluhy splácejí. To se projevilo negativně v zisku, protože klienti zaplatili méně na úrocích, firmě to ale zároveň zlepšilo profil rizik.

Míra odpisů v American Expressu během čtvrtletí klesla na 5,1 procenta, zatímco před rokem byla na 8,6 procenta. Nyní je tak nejnižší v odvětví, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK