Většina tuzemských fondů letos vydělala, nejvíce ty akciové

24.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Naprostá většina domácích podílových fondů investorům od začátku roku vydělala. Největší výnosy přinesly akciové fondy, které v průměru zaznamenaly zhodnocení přes deset procent. Byly mezi nimi ale velké rozdíly. Dluhopisové fondy vynesly průměrně přes šest procent, fondy peněžního trhu mírně nad jedno procento. ČTK to zjistila z databáze serveru Penizenavic.cz.

Situace na akciových trzích se pomalu zklidňuje, což se projevuje i v kolektivním investování, řekl ČTK analytik společnosti AWD Lukáš Buřík. Stále podle něj pokračuje trend z loňského roku, kdy objem peněz ve fondech roste, ačkoliv tempo růstu není nijak závratné.

"Akciové podílové fondy v tomto roce stále těžily z vysoké míry peněz, které jsou do ekonomiky pumpovány ze stran centrálních bank. Ty se tímto krokem snaží zabránit opětovnému pádu ekonomiky do recese. Výkonnosti jednotlivých fondů pak také odráží aktuální trend ve světové ekonomice, kdy je zájem investorů směřován na asijské trhy v čele s Čínou," uvedl analytik Broker Consulting Petr Rozkošný.

Nejvýrazněji v plusu se zatím letos drží rizikovější fondy rozvíjejících se ekonomik, což samozřejmě nezaručuje budoucí výnosy, upozornil analytik společnosti Partners Aleš Tůma.

Domácí akciové fondy zaznamenávají mírný příliv peněz, ale jejich výkonnost je silně roztěkaná, doplnil Buřík. Přestože většina akciových fondů se letos zhodnotila, našly se i takové, které skončily silně v minusu. Obdobná situace je ve třídě smíšených fondů, dodal.

Největší zásluhu na přílivu peněz do podílových fondů mají dluhopisové fondy, což podle Buříka souvisí s jejich výkonností. Mnohé z nich, především ty zaměřené na korporátní a vysokovýnosové dluhopisy, dokázaly investorům přinést dvojciferné zhodnocení. Dříve nevídaný objem peněz směřujících do dluhopisů dal zapomenout na domněnky, zda u obligací dochází ke vzniku bubliny, podotkl Rozkošný. Výnosy korunových dluhopisů jsou ale stlačené tak nízko, že prostor pro další růst cen je omezený, míní Tůma.

Letošní výkonnost fondů peněžního trhu, které mnohdy nedokážou překonat výnosy, jichž je možné dosáhnout na bankovním trhu, je podle Buříka zklamáním. Peněžní fondy podle Rozkošného nedoznaly žádných výrazných výkyvů. Prostředí nízkých úrokových sazeb nedává podle něj žádný prostor pro významnější růst. "Vzhledem k tomu, že razantnější zvyšování úrokových sazeb je hudbou poměrně vzdálené budoucnosti, měly by tyto fondy i nadále vykazovat mírné výkonnosti," odhadl.

Zatímco v prvním čtvrtletí do podílových fondů přiteklo podle údajů Asociace pro kapitálový trh 15,27 miliardy korun, ve druhém čtvrtletí z nich odplynulo 5,9 miliardy. Celkem tak v nich měli Češi koncem června uloženo 243,9 miliardy korun. Údaje za třetí čtvrtletí zatím nejsou k dispozici.

Průměrná výkonnost domácích otevřených podílových fondů (v pct):

Fondy 2004 2005 2006 2007 2008 2009 říjen 2010* akciové 6,5 16,6 7,5 0,6 -53,9 40 10,5 smíšené 8,4 7,8 4,0 1,2 -13,8 16,4 x dluhopisové 4,0 3,1 0,1 -0,2 - 5,7 14,5 6,5 peněžního trhu 2,0 1,2 1,3 1,4 - 1,5 4,7 1,2

*odhad:

Zdroj: Penizenavic.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK