Singapurská burza SGX převezme za 8,4 mld AUD australskou ASX

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 25. října (ČTK) - Singapurská burza Singapore Exchange (SGX) se dohodla na převzetí provozovatele australské burzy ASX Ltd za 8,4 miliardy australských dolarů (146 miliard Kč). Dohoda je první velkou konsolidací burz v oblasti Asie a Tichomoří a spojením vznikne pátá největší burza na světě.

SGX nabídla za jednu akcii v hotovosti 22 AUD a 3,473 své akcie. Nabídka ohodnocuje jednu akcii ASX na 48 dolarů, což představuje ve srovnání s posledním závěrem akcií zisk 37 procent. Burzy očekávají od spojení úspory 30 milionů USD. Dohoda by mohla být dokončena ve druhém čtvrtletí 2011.

Dohodu musí schválit australská rada pro přezkoumání zahraničních investic FIRB. Ta by mohl mít výhrady vůči spojení, protože v SGX vlastní podíl 23 procent Financial Sector Development Fund, který kontroluje singapurská centrální banka. Australský antimonopolní úřad však již akvizici schválil bez výhrad. Hlasovat o ní bude i parlament, který musí zrušit dosavadní maximální limit pro vlastnictví akcií ASX, který činí 15 procent.

Obě burzy jsou pod tlakem, aby rozšířily své aktivity a nalezly nové příležitosti k podnikání, protože je ohrožují alternativní obchodní systémy. ASX rovněž v příštím roce ztratí svůj domácí monopol a v příštím roce se chystá do Austrálie vstoupit evropská firma Chi-X Australia Pty Ltd.

Tržní kapitalizace spojené burzy SGX-ASX bude 12 miliard USD (210 miliard Kč). Burzy budou dohlížet na trh v hodnotě 1,9 bilionu USD, což je podle velikosti trhu v Asii zařadí za burzy v Tokiu, Hongkongu a Šanghaji.

Dohoda je druhým největším převzetím singapurské firmy v zahraničí. Největší akvizici učinil v roce 2001 Singapore Telecommunications, který koupil australskou společnost Optus za 8,4 miliardy USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK