Japonský export v září rostl nejpomaleji v letošním roce

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. října (ČTK) - Japonský export rostl v září nejpomaleji v letošním roce a tempo jeho meziročního růstu se zmírnilo na 14,4 procenta ze srpnových 15,5 procenta. Ve zpomalování vývozu se odráží útlum zahraniční poptávky po japonském zboží a vysoký kurz domácí měny, plyne z dnešních vládních statistických údajů.

Export v září dosáhl 5,8 bilionu jenů (1,3 bilionu Kč) proti 5,1 bilionu JPY před rokem. Proti srpnu byl nižší o 0,1 procenta. Dovoz stoupl o 9,9 procenta na 5,04 bilionu JPY. Japonský přebytek obchodní bilance meziročně vzrostl o 54 procent na 797 miliard jenů.

Vývoz však i přes pokračující zpomalování překonal odhady ekonomů. Ti podle agentury Reuters předpokládali jeho meziroční zvýšení jen o 9,6 procenta po srpnovém růstu o 15,5 procenta.

Letošní vývoj japonského exportu odráží slábnoucí globální poptávku. Počátkem roku ještě japonský vývoz díky oživení světové ekonomiky z hluboké recese rostl tempem přes 50 procent. Vývoz je hlavním motorem japonské ekonomiky, která kvůli jeho zpomalování ztrácí růstovou dynamiku.

Nákupy japonského zboží v zahraničí podkopává rovněž rostoucí kurz japonského jenu, proti němuž vláda minulý měsíc zasáhla první intervencí na trhu po šesti letech. Podle ministerstva financí byl průměrný kurz jenu vůči dolaru v září v meziročním srovnání vyšší o devět procent a činil 84,66 JPY.

Nyní je kurz jenu ještě silnější a pohybuje se kolem 81 JPY za dolar, což je těsně nad poválečným maximem 79,75 JPY z roku 1995. "Rostoucí jen bude i nadále škrtit vývoz a srážet zisky japonských vývozců," řekl agentuře AP ekonom Japan Research Institute Hideki Macumura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK