ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v říjnu snížila o desetinu bodu

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v říjnu meziměsíčně nepatrně snížila, souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání se zářím klesl o desetinu bodu. Důvodem je nižší důvěra spotřebitelů. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 14,5 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se podle ČSÚ meziměsíčně snížila o 1,2 bodu a mezi podnikateli se nezměnila. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně mírně vzrostla v průmyslu a ve stavebnictví; v obchodě a ve vybraných službách se mírně snížila.

V průmyslu se v říjnu hodnocení současné celkové ekonomické situace proti září snížilo, hodnocení celkové poptávky se však mírně zvýšilo. Využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu se v říjnu mírně zvýšilo také a dosáhlo 82,5 procenta. Zajištění práce zakázkami odhadují respondenti zhruba stejně jako v předchozím čtvrtletí na 6,6 měsíce.

Hlavní bariérou růstu produkce je podle statistiků stále nedostatečná poptávka, i když ji proti minulému čtvrtletí uvádí méně respondentů (47,2 procenta), a také nedostatek zaměstnanců. Zásoby se podle respondentů mírně zvýšily.

Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zlepšení výrobní činnosti při kolísání zaměstnanosti. Očekávání ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vyšší než v září. Celkově se důvěra v průmyslu v říjnu meziměsíčně zvýšila o bod a proti nízkým hodnotám v minulém roce je o 22,7 bodů vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK