Ceny ropy díky slabému dolaru dál rostou, WTI blízko 83 USD

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 25. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes navázaly na páteční oživení a americká lehká ropa WTI po zisku zhruba jednoho dolaru posílila zpět k blízkosti 83 dolarů za barel. Trh ropy získal podporu v obnoveném poklesu dolaru a nyní čeká, zda šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke v dnešním vystoupení sdělí něco konkrétnějšího o chystaném uvolnění měnové politiky v USA.

Cena WTI vzrostla ke konci asijského obchodování o dolar na 82,70 dolaru za barel a je nyní necelé dva dolary od pětiměsíčního maxima 84,43 USD ze 7. října. Severomořská ropa Brent posílila o 80 centů na 83,75 dolaru.

Na trh ropy měl v Asii hlavní vliv dolar, jehož kurz po zasedání finančních činitelů zemí G20 začal opět oslabovat. Jeho kurz ke koši měn klesl o zhruba procento, protože G20 se u směnných kurzů shodla pouze na tom, že země by se měly vyhnout devalvacím, které by je zvýhodňovaly v mezinárodním obchodě. Slabý dolar láká investory k dolarovým komoditám, protože zvýhodňuje nákupy za jinou měnu než americkou.

Investoři dnes budou sledovat, co řekne šéf Fedu Bernanke, který má vystoupit na konferenci o hypotékách. Trhy už téměř všeobecně předpokládají, že během následujících týdnů Fed oznámí nové kolo uvolnění měnové politiky, což znamená další oslabování americké měny, a tím růst cen komodit v čele s ropou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 8:42 SELČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent prosinec 83,75 82,96 New York - Nymex WTI prosinec 82,70 81,69

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK