ČEZ završil vyčlenění Chvaletic do samostatné společnosti

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Energetická společnost ČEZ zvýšila základní kapitál uhelné elektrárny Chvaletice na 4,4 miliardy korun a završila tak proces vyčlenění elektrárny do samostatné společnosti. ČEZ o tom dnes informoval na svých internetových stránkách. Elektrárnu chce ČEZ prodat nebo směnit.

ČEZ nadále zůstává jediným akcionářem společnosti Elektrárna Chvaletice. Firma chce prodejem či směnou Chvaletic vyřešit situaci velkých nepánevních elektráren, jejichž fungování výrazně ovlivňují rostoucí náklady na palivo a povolenky CO2 i větší důraz na životní prostředí.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže se chce firma v rámci svého portfolia elektráren více soustředit na oblasti bezemisních zdrojů, jako jsou jádro a plyn.

Elektrárna Chvaletice doposud patřila mezi nejdražší elektrárny ČEZ, jejíž výrobní náklady převyšovaly násobně výrobní náklady pánevních elektráren. Firma od počátku devadesátých let intenzivně hledala cesty, jak vysoké provozní náklady Chvaletic snížit. Proto například v roce 1996 ukončila dražší dopravu uhlí do elektrárny z Lovosic po Labi a přešla na železnici.

Elektrárna Chvaletice je asi dvacet kilometrů na západ od Pardubic u hlavní železniční trati Praha - Česká Třebová. Celkový instalovaný výkon 800 MW tvoří čtyři 200MW bloky. Elektrárna byla postavena v letech 1973 až 1979 na území bývalých Mangano-kyzových závodů, v nichž tehdy končila těžba pyritu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK