Způsobilost soudce v řízení s OP Prostějov posoudí odvolací soud

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. října (ČTK) - Krajský soud v Brně dnes na neurčito odročil jednání a schůzi věřitelů prostějovského Oděvního podniku (OP) kvůli dvěma námitkám o podjatosti soudce, které podali dva z věřitelů. Námitky nyní musí projednat odvolací soud. Proti odročení jednání protestovali někteří zástupci věřitelů textilky s tím, že celý insolvenšní proces to značně zdrží.

Jedním z hlavních bodů věřitelské schůze mělo být potvrzení a dovolení věřitelského výboru. Jednání ale ani nezačalo. "S ohledem na vznesené námitky podjatosti má soud za to, že nařízení jednání nelze v této chvíli realizovat," uvedl soudce Jan Kozák.

Jeho rozhodnutí vyvolalo mezi některými zástupci věřitelů rozhořčení. Argumentovali tím, že dnešním rozhodnutí se oddaluje dovolení věřitelského výboru a celé řízení. Věřitelský výbor hraje důležitou roli, může totiž úkolovat konkurzního správce, a tím ovlivňovat nárok jednotlivých pohledávek nebo způsob rozprodeje majetku firmy.

Jeden z věřitelů, který podal námitku, se ji navíc rozhodl v průběhu debaty vzít zpět, podle Kozáka ovšem i tak musí rozhodnout odvolací soud.

Největším věřitelem podniku, který je od května v konkurzu, je Česká spořitelna; její celková pohledávka zhruba 675 milionů korun. ČS ale není členem věřitelského výboru. Těmi jsou nyní společnost CB - Mercury Center a podnikatel Jiří Bumba. Česká spořitelna se sice do výboru sama zvolila, soudce Kozák ale volbu ČS a celého výboru v minulosti nepotvrdil, zejména kvůli údajnému propojení spořitelny s Oděvním podnikem. Proti jeho rozhodnutí se spořitelna odvolala. U olomouckého vrchního soudu ale neuspěla.

Z informací v insolvenčním rejstříku vyplývá, že své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun.

Podle jednoho ze znaleckých posudků je celkový odhadovaný výtěžek z prodeje Oděvního podniku pro zajištěné věřitele 956 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK