Počet průmyslových zakázek EU v srpnu prudce vzrostl

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 25. října (zpravodaj ČTK) - Počet průmyslových zakázek v Evropské unii v srpnu meziměsíčně prudce vzrostl. V zemích platících evropskou jednotnou měnou index, který zachycuje pohyb zakázek, vzrostl o 5,3 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 3,6 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat.

V červenci se počet zakázek propadal o 1,8 procenta v eurozóně a o 1,6 procenta v celé unii. Na silný srpnový růst průmyslových zakázek tentokrát neměla vliv ani výroba lodí, kosmického materiálu či železničních vozidel, která může celkovou statistiku výrazně ovlivnit. Po jejím odečtení zakázky rostly o 4,1 respektive 3,3 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zakázky rostly o 24,4 procenta v eurozóně a o 22,6 procenta v celé EU.

Navzdory celkovému růstu v unii stále existují země, kde počet průmyslových zakázek meziměsíčně klesá. Z celkových 22 zemí, jejichž statistiky jsou k dispozici, se objem zakázek propadl v 11 z nich. Nejvíce v Maďarsku (-8,6 procenta), Irsku (-6,2 procenta) a Švédsku (-5,9 procenta). Z největšího růstu se naopak mohou těšit průmyslníci v Dánsku (21,0 procenta), Itálii (11,3 procenta) a Řecku (11,1 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK