ÚOHS letos uložil za chybné zakázky pokuty přes šest mil.Kč

25.10.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 25. října (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v letošním roce v oblasti veřejných zakázek uložil nepravomocně pokuty za více než šest milionů korun. Loni to bylo za celý rok kolem osmi milionů korun. Vyplývá to ze statistik, které dnes v rámci odborné konference zveřejnil úřad. Sankce v této oblasti mají být pro zadavatele citelnější. Uvedl to místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Nejvyšší sankci tři miliony korun dostalo letos město Liberec za chyby v tendru na zajišťování služeb v oblasti nakládání s odpady. Hradec Králové dostal pokutu 1,5 milionu korun za uzavření koncesní smlouvy na parkovací systém. Jiná pokuta nad milion korun nepravomocně uložena letos nebyla.

"Již před časem jsme jasně řekli, že přístup ÚOHS ohledně sankcí bude změněn, tento závazek neustále plníme," uvedl Rudolecký. Úřad podle něj zohledňuje recidivu jednotlivých zadavatelů, objem veřejné zakázky, kterou ve správním řízení posuzuje, a dále míru závažnosti porušení zákona o veřejných zakázkách.

Na druhou stranu chce mírněji postupovat vůči malým obcím, které nemají s aplikací zákona dostatečné zkušenosti. "Je potřeba mít k trestání vyvážený přístup, existuje celá řada malých obcí, kde poruší zákon, aniž by k tomu byl úmysl. Jedná se spíše o neznalost," uvedl Rudolecký. Existují podle něj i rozhodnutí, kde je konstatováno porušení zákona, ale není uložena pokuta. "Preventivní funkce projednání případu se nám jeví jako dostatečná," uvedl Rudolecký.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK